
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd – een verrassende vraag van mijn cliënt
De vragen van cliënten in mijn praktijk blijven mij na dertig jaar nog steeds verrassen. Door veranderende regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen zijn er steeds weer nieuwe kwesties die ik mag uitzoeken en beantwoorden voor cliënten.
Zo kwam er enige tijd terug een vraag binnen over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij tevens een clausule voor bepaalde tijd was gevoegd.
De situatie van mijn cliënt
Werknemer Kees had een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij zijn werkgever. Na een aantal jaren wilde Kees graag elders aan de slag, een nieuwe uitdaging tegemoet. Bovendien waren de beloofde loopbaankansen niet waar gemaakt door zijn werkgever, dat frustreerde Kees.
Kees zocht en vond een nieuwe baan. In het nieuwe arbeidscontract zat een proeftijd van twee maanden. In die tijd kunnen werkgever en werknemer zonder opzegtermijn of ontslagvergunning afscheid van elkaar nemen. Kees was er na een maand wel achter, dat zijn nieuwe baan niet bood wat hij ervan had verwacht. Zijn oude leidinggevende bood hem daarop aan terug te komen, nu zou hij wel zijn ambities met een doorgroei in functie kunnen waarmaken.
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mét bijzondere memo
Na overleg met zijn oude werkgever, biedt de werkgever Kees een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan. In de overeenkomst wordt verwezen naar een bijgevoegde memo. In de memo staat een aanvullende afspraak, dat Kees minimaal twee jaar in dienst blijft van zijn werkgever. De arbeidsovereenkomst wordt door partijen ondertekend, de memo niet.
Kees belt mij en vraagt of hij ondanks de memo weer mag vertrekken bij zijn werkgever, want ook nu worden de toezeggingen voor zijn doorgroei in de organisatie niet waargemaakt.
Mijn beoordeling van de situatie
Na bestudering van de stukken heb ik Kees vertelt, dat het hem mijns inziens vrij staat op zoek te gaan naar een andere baan. De memo doorkruist ons systeem van arbeidsrecht, je hebt of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde of voor bepaalde tijd. Het is één van beide en geen combinatie daarvan. Daarnaast is de memo niet ondertekend door Kees, de memo kan dus niet worden gezien als addendum, een aanhangsel met aanvullende afspraken waar partijen het over eens zijn en dat rechtsgeldig overeengekomen is.
Hier kon Kees mee verder.
Tips bij een arbeidsovereenkomst met clausule
- Let goed op als er extra afspraken in een addendum, memo of bijlage bij een arbeidsovereenkomst worden vastgelegd.
- De inhoud van de aanvullende afspraken moeten rechtsgeldig zijn en als je wilt dat ze rechtskracht hebben is ondertekening sowieso noodzakelijk.
Contact
Herken jij deze situatie of heb je te maken met een soortgelijke situatie? Neem contact met mij op. Ik help je graag tot het beste resultaat te komen.
Inhoud
Terugbelverzoek
Links