Rechtspraktijk Vloet werkzaam vanuit Arnhem in het midden van Nederland, bereikbaar op tel. 026 - 84 84 262

Juridisch advies Arnhem

Kan ik worden ontslagen bij een arbeidsconflict?

De regering heeft verschillende maatregelen afgekondigd om de bedrijven te ondersteunen in de coronacrisis. Eén daarvan is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud Werkgelegenheid (NOW). De regeling is bedoeld om werkgevers die een omzetverlies van 20% hebben door de coronacrisis tegemoet te komen in de loonkosten. Het UWV verstrekt de werkgever op aanvraag een subsidie van 90% van de loonkosten over een periode van drie maanden. De werkgever kan de aanvraag vanaf 6 april 2020 bij het UWV indienen tot uiterlijk op 31 mei 2020.

Subsidie aangevraagd en toch ontslagen?

Als de werkgever een subsidie aanvraagt, dan kan hij na 18 maart 2020 nog wel een aanvraag voor een ontslagvergunning bij het UWV indienen wegens bedrijfseconomische omstandigheden. De werkgever krijgt hiervoor een boete, omdat het doel van de regeling is om ontslag te voorkomen. Dus als de subsidie van 1 mei t/m 1 augustus 2020 wordt toegekend, dan kan de werkgever in deze periode toch een ontslagaanvraag indienen bij het UWV omdat het bedrijf bedrijfseconomisch niet goed draait.

Ontslag wegens arbeidsconflict

Het gewone arbeidsrecht blijft gewoon in stand. Dus ontslag wegens een arbeidsconflict kan nog steeds. Hiervoor moet werkgever een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter indienen. Na een mondelinge behandeling van het verzoek, waarbij werknemer zich mondeling en/of schriftelijk mag verweren, kan de kantonrechter de ontbinding toewijzen.

Nu de rechtbanken gesloten zijn en enkel spoedeisende zaken behandelen, is het de vraag of de kantonrechter het ontbindingsverzoek binnen de wettelijke termijn van vier weken mondeling ter zitting in behandeling neemt.

Ook kan nog steeds een vaststellingsovereenkomst worden afgesloten tussen werkgever en werknemer om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Neem contact met me op

Als u vragen heeft met betrekking tot arbeidsrecht of ontslagprocedures kun je altijd contact met me opnemen. Ik help je graag.

Inhoud

Terugbelverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Links