Rechtspraktijk Vloet werkzaam vanuit Arnhem in het midden van Nederland, bereikbaar op tel. 026 - 84 84 262

Onderwijsrecht

Onderwijsrecht

Gratis Adviesgesprek?

Ben jij een docent, leraar, schoolleider of ondersteunend personeel in het onderwijs en zit je met een juridisch probleem? Als ervaren onderwijsjurist sta ik klaar om jou te helpen met alle kwesties rondom onderwijsrecht.

Onderwijsrecht voor uw situatie

In mijn praktijk ondersteun ik onderwijspersoneel bij zaken zoals ziekte, re-integratie, arbeidsconflicten, disciplinaire maatregelen en ontslag. Soms is het nodig om een zaak voor te leggen aan een Commissie van Beroep, bijvoorbeeld bij schorsing of een disciplinaire maatregel. Samen bekijken we de beste route voor uw situatie.

Als onderwijsjurist begrijp ik de unieke uitdagingen waar onderwijspersoneel mee te maken krijgt. Ik bied ondersteuning op maat en help je de beste oplossing te vinden.

Wat houdt onderwijsrecht in?

Onderwijsrecht omvat alle regels en wetten die het onderwijssysteem vormgeven. Dit varieert van de Wet op het Primair Onderwijs tot de Wet op het Voortgezet Onderwijs. Deze wetten regelen zaken zoals schoolorganisatie, financiering, en de rechten en plichten van leerlingen, ouders en personeel.

Verschil tussen openbare en bijzondere scholen

In Nederland hebben we de vrijheid van onderwijs, vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. Dit betekent dat zowel openbare als bijzondere scholen dezelfde overheidsfinanciering krijgen. Openbare scholen worden vaak door gemeenten beheerd, terwijl bijzondere scholen een eigen bestuur hebben en bijvoorbeeld katholiek, protestants of algemeen bijzonder kunnen zijn.

Voor het personeel werkzaam in het onderwijs regelt de wet een aantal algemene verplichtingen zoals de bevoegdheidseisen. De rechtspositie van onderwijspersoneel is vastgelegd in CAO’s, zoals de CAO Primair Onderwijs, CAO VO, CAO MBO, CAO HBO.

Uw rechtspositie als onderwijspersoneel

Per 1 januari 2020 is de Wet Normalisatie Rechtspositie Ambtenaren in werking getreden. Hierdoor is voor de rechtspositie van onderwijspersoneel het verschil tussen openbaar en bijzonder onderwijs vrijwel volledig opgeheven. Dit betekent dat al het onderwijspersoneel nu valt onder het arbeidsrecht, bij formele procedures de rechtsgang naar de kantonrechter is en de wettelijke transitievergoeding voor het gehele onderwijs geldt.

Hulp nodig met onderwijsrecht?

Heb je vragen over onderwijsrecht of je rechtspositie in het onderwijs? Of het nu gaat om ontslag, een disciplinaire maatregel, een vaststellingsovereenkomst, ziekte of re-integratie, ik sta klaar om u te helpen. Neem contact op voor deskundige juridische hulp.

Plan een kennismakingsgesprek

Wilt u weten hoe ik u kan helpen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen bespreken we uw situatie en hoe ik u het beste kan ondersteunen.

Gratis kennismakingsgesprek

 

Meer weten over onderwijsrecht? Lees de artikelen:

Inhoud

Terugbelverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Links