Rechtspraktijk Vloet werkzaam vanuit Arnhem in het midden van Nederland, bereikbaar op tel. 026 - 84 84 262

Onderwijsrecht

Ontslagvergunning

Waarvoor vraag je juridisch advies? Bijvoorbeeld als het bedrijf van je werkgever niet goed draait. De financiële resultaten vallen tegen en je werkgever geeft aan de arbeidsovereenkomst met jou te willen beëindigen. De reden is bedrijfseconomisch.

Ontslagvergunning aanvragen bij het UWV

Wanneer het zo is dat je werkgever de arbeidsovereenkomst met jou wil beëindigen, kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Ter onderbouwing van de aanvraag voor de ontslagvergunning dient de werkgever zijn financiële resultaten bij het UWV te overleggen. Daarnaast dient hij gemotiveerd aan te geven waarom deze werknemer ontslagen zou moeten worden. Het UWV stuurt de aanvraag van de werkgever door naar de betrokken werknemer, die twee weken de tijd krijgt om schriftelijk verweer te voeren tegen de aangevraagde vergunning.

Uitstel voor onderbouwing

De werkgever kan ook starten met enkel een melding bij het UWV, waarin hij aangeeft een ontslagvergunning te willen aanvragen. Tevens kan de werkgever dan vragen om uitstel voor de onderbouwing van de ontslagaanvraag. Het uitstel is nodig om met de werknemer in onderling overleg tot een oplossing te komen. De werkgever bewandelt in dat geval dus twee sporen, enerzijds de procedure voor de aanvraag van een ontslagvergunning, anderzijds de onderhandeling met werknemer over de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst (vso).

Het UWV geeft de werkgever in de regel twee weken uitstel voor een onderhandeling met werknemer over een vso. Dit betekent dat je als werknemer snel moet handelen als je hierover juridisch advies wilt inwinnen.

Voorbeeld uit de praktijk

Onlangs nam een werknemer contact met mij op voor advies over de voorgelegde concept-vso. Dat het niet goed draaide met het bedrijf was haar wel duidelijk. Deze cliënte had er moeite mee om haar baan te verliezen. Tegelijkertijd zag de cliënte op tegen het voeren van verweer. Ook al zou het verweer slagen dan nog zag ze voor zichzelf geen perspectief bij haar huidige werkgever. 

Uiteindelijk heb ik voor haar in het kader van de onderhandeling, binnen de smalle marges, nog wat extra’s kunnen regelen. Want wat bleek, de werkgever had een aantal overuren, die de cliënte structureel maakte, niet meegenomen bij de berekening van de transitievergoeding. Ze had aanspraak op een hogere beëindigingsvergoeding. Bovendien betaalde de werkgever de door haar gemaakte kosten voor rechtsbijstand. Het waren resultaten waar de cliënte meer verder kon. 

Tips

  • Schakel zo snel mogelijk een arbeidsjurist in als je vermoedt, dat je werkgever een ontslagvergunning bij het UWV gaat aanvragen;
  • Als je structureel overwerk verricht kan de arbeidsduur een andere omvang hebben dan op je arbeidsovereenkomst staat vermeld, dit kan financiële aanspraken voor werknemer met zich meebrengen.

Contact

Heb je te maken met een soortgelijke situatie en ben je op zoek naar juridisch advies? Of wil je meer weten over het een ontslagvergunning? Neem contact met mij op. Ik help je graag verder.

Inhoud

Terugbelverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Links