Overeenkomst van Opdracht: ZZP’er
Ruud is IT-specialist. Hij sluit een overeenkomst van opdracht met een detacheringsbureau en gaat voor de opdrachtgever, een bouwbedrijf, aan de slag. Op een maandagmiddag moet hij bij zijn teamleider in het bouwbedrijf komen. Ruud heeft een mailtje rond gestuurd op de afdeling waarin voor de leiding van het bedrijf een onwelgevallige tekst stond. Bij de teamleider vertelt Ruud de aanleiding en achtergrond van zijn email aan zijn collegae. Voor zover hij mensen hiermee heeft gekwetst wil hij hen excuus aanbieden, want dat was niet zijn bedoeling. Na het gesprek met de teamleider stuurt hij meteen zijn collegae een excuus. Hiermee is voor Ruud de kous af.
Een paar dagen later wordt Ruud weer bij de teamleider uitgenodigd voor een onderhoud. De leiding van het bedrijf kan het rondsturen van de eerste email niet verteren en stuurt Ruud naar huis. Einde van de overeenkomst tot opdracht.
Ruud kwam bij mij met de mededeling, dat hij op staande voet ontslagen was. Dit bleek dus niet het geval. Hij had helemaal geen arbeidsovereenkomst maar een overeenkomst van opdracht. Bovendien moest hij niet bij het Bouwbedrijf zijn met zijn protest tegen de beëindiging van de overeenkomst van opdracht maar bij het detacheringsbureau. Door de overeenkomst van opdracht met het detacheringsbureau is het arbeidsrecht niet op zijn overeenkomst van toepassing en de ontslagbescherming dus ook niet. Dit viel Ruud rauw op het dak.
Het vervolg
In de detacheringsovereenkomst stonden twee redenen waarom de overeenkomst tussentijds kon worden opgezegd. Die waren volgens mij niet van toepassing. Bovendien was Ruud door het detacheringsbureau niet uitgenodigd voor een gesprek om zijn kant van het verhaal te vertellen. Ook had hij niet eerder een waarschuwing gehad bij het Bouwbedrijf of van de detacheerder over zijn wijze van communiceren. Op grond hiervan zag ik in deze zaak wel mogelijkheden om met een redelijke kans op succes de detacheerder aansprakelijk te stellen voor de misgelopen inkomsten van Ruud. Daartegenover staat de wettelijke bepaling dat bij een overeenkomst van opdracht de overeenkomst op elk moment kan worden beëindigd.
Na een eerste briefwisseling met het detacheringsbureau heeft Ruud er nog ‘ns goed over nagedacht, hij laat de zaak verder rusten. Hij wil zeker weten dat hij de zaak gaat winnen bij de rechtbank en die garantie kan ik hem niet geven. Het is uiteindelijk de rechter die de zaak weegt en zijn oordeel geeft.
Tips:
- Wees je als zzp’er bewust van de overeenkomst die je tekent, is het een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht?
- Voor een opdrachtgever is van belang dat je helder in je overeenkomst verwoordt of en op welke gronden de overeenkomst van opdracht tussentijds kan worden opgezegd.
- Bij twijfel raadpleeg een juridisch adviseur.
Inhoud
Terugbelverzoek
Links