Rechtspraktijk Vloet werkzaam vanuit Arnhem in het midden van Nederland, bereikbaar op tel. 026 - 84 84 262

Maria Vloet

Personeel ontslaan in tijden van Corona

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging behoud van Werkgelegenheid (NOW) loopt af per 1 juni aanstaande. Dit betekent dat werkgevers die hiervan gebruik maken, nog t/m 31 mei 2020 een groot deel van de salariskosten van hun personeel vergoed krijgen. Op dit moment beraadt minister Koolmees zich op de voortzetting van de NOW en onder welke voorwaarden dit gaat gebeuren. De werkgever mag daarna zelf beslissen of hij verlenging van de NOW wil aanvragen. Vraagt u echter een ontslagvergunning aan, terwijl u ook NOW-subsidie krijgt, dan betekent dit een boete.

Echter, als de omzet bij werkgevers in de afgelopen maanden flink is gedaald, is het de vraag of na 1 juni de banen behouden kunnen blijven. Naar verwachting vervalt de boete die tot 1 juni 2020 gold voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen voor bedrijven die een NOW-subisidie hadden.

Wat te doen wanneer u toch mensen moet ontslaan tijdens Corona?

Wat moet u als werkgever doen om werknemers te ontslaan, omdat het slecht gaat met uw bedrijf? In dat geval kunt u een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV wegens bedrijfseconomische redenen. Voor de aanvraag moet informatie worden verzameld en verstrekt aan het UWV over uw bedrijf, de betrokken werknemer en de bedrijfseconomische redenen die aan het ontslag ten grondslag liggen. Als de ontslagvergunning wordt verstrekt kunt u de arbeidsovereenkomst opzeggen en dient u de werknemer de wettelijke transitievergoeding te betalen, naast de gebruikelijke eindafrekening.

Ontslag met wederzijds goedvinden

U kunt er ook voor kiezen om in overleg met uw werknemer te gaan over een ontslag met wederzijds goedvinden. Daarin is het betalen van en de hoogte van de beëindigingsvergoeding onderdeel van de onderhandeling met uw werknemer. In een vaststellingsovereenkomst worden de afspraken die partijen maken schriftelijk vastgelegd.

Neem contact met mij op

Er zijn verschillende wegen die naar ontslag van personeel kunnen leiden. Voor advies en overleg over de route die bij uw bedrijf past, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik help u graag met al uw vragen met betrekking tot arbeidsrecht.

Inhoud

Terugbelverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Links