Rechtspraktijk Vloet werkzaam vanuit Arnhem in het midden van Nederland, bereikbaar op tel. 026 - 84 84 262

Onderwijsrecht

Ontbinding arbeidsovereenkomst

Dit voorjaar meldt een cliënt zich bij mij, omdat hij verwacht dat zijn werkgever zijn arbeidsovereenkomst met het bedrijf wil beëindigen. Deze cliënt heeft kritische vragen gesteld over het personeelsbeleid, dat de werkgever voert en de werkgever is hier niet van gediend.

Een vaststellingsovereenkomst zonder resultaat

Niet veel later wordt mijn cliënt inderdaad ontboden bij de werkgever en hij vertelt mijn cliënt, dat hij de arbeidsovereenkomst met hem wil beëindigen. Volgens de werkgever is er sprake van een verstoorde arbeidsverhouding, die volledig aan mijn cliënt te wijten is. 

Mijn cliënt vraagt om onderbouwing, biedt aan om in gesprek te gaan over zijn bedenkingen over hun gezamenlijke functioneren, geeft aan bereid te zijn om onder begeleiding van een mediator het gestelde conflict de wereld uit te helpen. Ook gaan de partijen met elkaar in overleg over een vaststellingsovereenkomst om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen. Dit levert allemaal geen concreet resultaat op. 

Besluit van de kantonrechter

Daarop besluit de werkgever de kantonrechter te vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Daarvoor dient de werkgever aan te tonen, dat de arbeidsverhouding ernstig en duurzaam is verstoord en hij er alles aan heeft gedaan om de verhouding vlot te trekken. 

De kantonrechter is van mening, dat de werkgever hier niet in is geslaagd. De werkgever had met mijn cliënt in gesprek moeten gaan op het moment dat hij vond dat de arbeidsverhouding stroef verliep. Dit heeft hij echter niet gedaan. Dit is in overwegende mate aan de werkgever te wijten, aldus de kantonrechter. Kortom, er is geen sprake van een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter wijst de gevraagde ontbinding af en veroordeelt de werkgever in de kosten van het geding.

Tips bij ontbinding arbeidsovereenkomst

  1. Het is aan de werkgever en de werknemer om de arbeidsrelatie werkbaar te houden. Loopt het stroef ga dan met elkaar in gesprek en maak hier een gespreksverslag van. 
  2. Komen jullie er samen niet uit dan is het goed een derde in te schakelen, denk daarbij aan een MfN-mediator die onafhankelijk van partijen een gesprek kan begeleiden. Zowel werkgever als werknemer kunnen dit voorstel doen.

Contact

Zit u zelf in een vergelijkbare situatie of wilt u meer weten over de ontbinding van een arbeidsovereenkomst? Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Inhoud

Terugbelverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Links