Rechtspraktijk Vloet werkzaam vanuit Arnhem in het midden van Nederland, bereikbaar op tel. 026 - 84 84 262

Maria Vloet

Grensoverschrijdend gedrag

Ook in mijn praktijk komen cliënten langs die slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag van een collega, dan wel zelf beschuldigd worden van grensoverschrijdend gedrag door een collega.

Zo meldde zich een cliënte bij mij, die van haar directeur te horen had gekregen dat een klacht wegens grensoverschrijdend gedrag tegen haar was ingediend. Mijn cliënte was zich van geen kwaad bewust en was door het bericht geheel uit het veld geslagen. Een ziekmelding volgde.

Eerst een gesprek of directe stappen ondernemen?

In dit geval had de werkgever zonder eerst zelf gesprekken aan te gaan met mijn cliënte meteen een extern onderzoeksbureau ingeschakeld. Naar mijn idee gaven de aard en omvang van de klachten daartoe geen aanleiding. Mijn cliënte zou bijvoorbeeld boos hebben gekeken als klager met een vraag kwam. Een bespreking van de klachten met cliënte en later gezamenlijk met klager had kunnen volstaan.

Gevolgen van onzorgvuldig handelen

Mijn cliënte heb ik bijgestaan bij het gesprek met het onderzoeksbureau. Naar mijn oordeel had haar werkgever de klachten al in een veel eerder stadium op kunnen pakken en met cliënte kunnen bespreken, bijvoorbeeld in een functioneringsgesprek. Dit is niet gebeurd. Ook anderszins is mijn cliënte nimmer op haar houding of gedrag op de werkvloer aangesproken. Door meteen een bureau in te schakelen is het gedrag van cliënte onnodig en zonder goede gronden onder een vergrootglas gelegd. Het onzorgvuldig handelen door haar werkgever heeft mijn cliënte beschadigd. Daarnaast kon cliënte de aan haar gemaakte verwijten weerleggen. Het bureau ging hier in mee.

Vaststellingsovereenkomst en beëindigingsvergoeding

Door de hele gang van zaken was de arbeidsverhouding dusdanig verstoord geraakt dat betrokkenen niet meer samen verder konden. Werkgever heeft cliënte een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van haar arbeidsovereenkomst aangeboden. Na een stevige onderhandeling hebben betrokkenen een regeling getroffen waarmee cliënte verder kan. Ze krijgt onder andere begeleiding bij het vinden van een betrekking elders, haar kosten voor rechtsbijstand worden volledig vergoed en ze ontvangt een bovengemiddelde beëindigingsvergoeding.

Tips bij klachten over grensoverschrijdend gedrag

  • Bespreek als werkgever eventuele klachten over grensoverschrijdend gedrag zo spoedig mogelijk met de betrokken medewerker, dit hoeft niet te wachten tot een gepland functioneringsgesprek.
  • Neem als werknemer de bespreking en weerlegging van de klachten serieus, zeker als deze zijn voorgelegd aan een (extern) onderzoeksbureau.
  • Voor zowel werkgever als werknemer geldt: laat je bijstaan door een arbeidsjurist om de correcte gang van zaken en de behartiging van ieders belangen te waarborgen.

Juridisch advies

Heb je zelf te maken met klachten over grensoverschrijdend gedrag of soortgelijke situatie? Ik sta je graag bij met juridisch advies. Neem gerust contact met mij op.

Inhoud

Terugbelverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Links