De ontslagvergoeding: alles wat je moet weten
Wanneer een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt met een ontslagvergunning van het UWV of als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt, is de werkgever de wettelijke transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer. In de volksmond wordt de wettelijke transitievergoeding ook wel ontslagvergoeding genoemd, omdat het bij een ontslag wordt uitbetaald. In dit artikel ga ik dieper in op diverse situaties waarin je te maken kan krijgen met onderhandelingen over een ontslagvergoeding en hoe een ontslagvergoeding wordt berekend.
Hoe start je de onderhandeling over een ontslagvergoeding?
In een onderhandeling luistert het nauw hoe je als werknemer de onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding start. Voordat de werkgever een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging aanbiedt, is er meestal al een tijdje sprake van een stroeve werkverhouding. Vaak willen beide partijen afscheid nemen van elkaar. Het is echter aan de werkgever om een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding aan te bieden, je kunt dat als werknemer niet afdwingen.
Als de werknemer zelf aangeeft, dat hij eigenlijk wel wil vertrekken bij een werkgever met een vaststellingsovereenkomst dan zegt een werkgever meestal “daar is de deur”, met andere woorden hij biedt de werknemer geen vaststellingsovereenkomst aan waarin de toekenning van een ontslagvergoeding is opgenomen. Of zoals bij een cliënt van mij speelde, de werkgever wil helemaal geen afscheid nemen van cliënt. Hij kan de kennis en kunde van mijn cliënt goed gebruiken en is niet van plan een ontslagvergoeding te betalen.
Sta je juridisch sterk in jouw situatie?
In een andere situatie lukte het mijn cliënte (werknemer) na een burn-out moeilijk om haar draai weer te vinden op haar werkplek. Ook de werkgever was niet tevreden over het functioneren van mijn cliënte. Toen heeft mijn cliënte zelf voorgesteld om uit elkaar te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Het gevolg was dat de werkgever wel bereid was een vaststellingsovereenkomst aan te bieden maar geen ontslagvergoeding. Als mijn cliënte daar niet mee akkoord ging, kon zij aan de slag blijven bij de werkgever. En dat wilde mijn cliënte niet.
Dit was in de onderhandeling over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst moeilijk bij te stellen in het voordeel van mijn cliënte. Dat is in deze zaak dan ook niet gelukt. Het is dan ook belangrijk om voorafgaand aan de vraag na te gaan of je juridisch sterk staat en kans hebt op een ontslagvergoeding in jouw situatie.
Hoe wordt de ontslagvergoeding berekend?
De hoogte van de ontslagvergoeding, dat wil zeggen de wettelijke transitievergoeding, wordt berekend aan de hand van de wettelijke regeling. De hoogte van de wettelijke transitievergoeding is afhankelijk van het salaris, mogelijke bonussen, overige financiële componenten en de duur van het dienstverband. Vuistregel is dat werknemer per dienstjaar 1/3 bruto maandsalaris wordt betaald als wettelijke transitievergoeding.
Wanneer twee partijen uit elkaar gaan met een vaststellingsovereenkomst is het toekennen en de hoogte van een ontslagvergoeding onderdeel van de onderhandeling over de overeenkomst. De ontslagvergoeding wordt dan ook wel beëindigingsvergoeding of transitievergoeding genoemd. De wettelijke rekenregels zijn hier niet op van toepassing.
Een ontslagvergoeding voorkomt de stap naar de rechter
Een werkgever is vaak bereid om een ontslagvergoeding te betalen als hij zelf ook belang heeft bij het vertrek van de werknemer. Omdat de werkgever anders bijvoorbeeld naar de rechter moet om een ontbinding te vragen van de arbeidsovereenkomst. Dat kost de werkgever tijd en geld en de uitkomst is afhankelijk van het dossier dat hij bij de kantonrechter kan overleggen, en hoe de rechter de zaak beoordeeld. Dan is het vanuit financieel oogpunt vaak beter om in overleg tot een beëindiging te komen onder toekenning van een ontslagvergoeding aan de werknemer.
Tips bij onderhandelingen over een ontslagvergoeding
- Als je als werknemer graag met een vaststellingsovereenkomst met ontslagvergoeding vertrekt bij een werkgever luistert het nauw hoe je dit traject insteekt. Bovendien ben je afhankelijk van de medewerking van je werkgever. Juridisch advies inwinnen voordat je een gewenst vertrek bij werkgever te berde brengt, is dan het devies.
- Voor een werkgever is het van belang om de kosten en baten af te wegen. Een ongemotiveerde medewerker, de uitstraling daarvan op de rest van de organisatie, een eventueel verbetertraject en de opbouw van een dossier voor een gang naar de kantonrechter, kunnen argumenten zijn die meespelen bij het al dan niet aanbieden van vaststellingsovereenkomst met of zonder een ontslagvergoeding. Ook hier geldt, laat je adviseren als je beëindiging van een arbeidsovereenkomst van een van je medewerkers overweegt.
Juridisch advies nodig?
Heb je te maken met een soortgelijke situatie of wil je meer informatie over een vaststellingsovereenkomst met een ontslagvergoeding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.
Inhoud
Terugbelverzoek
Links