
Wat als je baan niet meer bij je past: welke opties heb je?
Wanneer je je als werknemer ontwikkelt, kan het zijn dat je oorspronkelijke functie niet langer bij je past. Dit kan leiden tot over- of onderbelasting, en uiteindelijk zelfs een burn-out. Wat zijn je opties als het werk niet meer lukt?
Casus: diagnose autisme breekt functioneren
Zo ook bij mijn cliënt, die door een behandeltraject ontdekt dat hij autisme heeft. Dit breekt hem op in zijn functioneren. Jarenlang heeft hij zijn werk naar behoren uitgevoerd, zij het met veel moeite, maar tot tevredenheid van de werkgever. Nu lukt dat niet meer.
Advies van de bedrijfsarts
Toen dit niet meer lukte, kwam de wens naar voren om ander werk te doen. Mijn cliënt is werkzaam in een klein bedrijf, waardoor de werkgever niet aan zijn wens kan voldoen. Op advies van de bedrijfsarts wordt re-integratie in het tweede spoor aangeraden: op zoek naar werk bij een andere werkgever.
Wat is re-integratie tweede spoor?
Dit is een traject dat wordt ingezet wanneer een werknemer langdurig ziek is en terugkeer naar de eigen werkgever (eerste spoor) niet meer mogelijk is. In het tweede spoor wordt gezocht naar passend werk bij een andere werkgever.
Mediation als bijzondere vervolgstap
Vervolgens schrijft de werkgever een brief aan de cliënt waarin zij aangeeft, naast het tweede spoor, ook mediation te willen inzetten om de werkverhouding te verbeteren. Dit verbaast mij, aangezien de bedrijfsarts geen mediation adviseert. Omdat cliënt de voortzetting van de arbeidsovereenkomst niet ziet zitten, is hij bereid deel te nemen aan de mediation. Tijdens de eerste bijeenkomst bij de mediator maakt de werkgever, zoals verwacht, duidelijk dat zij niet met cliënt verder wil en de arbeidsovereenkomst wil beëindigen.
Waarom mediation als hulpmiddel bij arbeidsconflicten?
Sommige werkgevers stellen mediation voor om de werkverhouding te verbeteren, zelfs als de bedrijfsarts dit niet adviseert. Een neutrale mediator begeleidt beide partijen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Soms leidt dit tot een vaststellingsovereenkomst (VSO), waarbij werknemer en werkgever afspraken maken over het beëindigen van het dienstverband. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en juridisch advies in te winnen.
Conceptvaststellingsovereenkomst
Nadat ik de geheimhoudingsverklaring voor de mediation heb ondertekend, ontvang ik van de advocaat van de werkgever een conceptvaststellingsovereenkomst voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Helaas is de werkgever niet bereid om de cliënt financieel tegemoet te komen, ook niet ter ondersteuning bij het vinden van een andere baan. Dit betekent dat cliënt de keuze heeft om geen vaststellingsovereenkomst te sluiten en verder te gaan met het reeds gestarte tweede spoortraject. Mijn cliënt wil dit traject niet voortzetten.
Vaststellingsovereenkomst: aandachtspunten
Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte vereist zorgvuldigheid. Een werknemer moet zich bewust zijn van de gevolgen voor zijn uitkeringsrechten. Het is daarom raadzaam om juridisch advies in te winnen voordat een dergelijke overeenkomst wordt getekend. Een arbeidsjurist kan helpen om de rechten van de werknemer te waarborgen en te zorgen voor een eerlijke regeling.
Hoe nu verder?
Cliënt is duidelijk: hij wil weg bij de werkgever en stemt in met het voorstel, nadat de werkgever nog enkele verbeteringen in het aanbod heeft doorgevoerd. Voorafgaand aan het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst meldt de cliënt zich beter en richt zich op het vinden van een passende functie bij een nieuwe werkgever.
Tips voor werknemers in een situatie waarin de functie niet meer past
-
Zoek tijdig juridisch advies. Bij dreigende beëindiging van de arbeidsovereenkomst is het verstandig om een arbeidsjurist in te schakelen voor begeleiding.
-
Als de werkzaamheden van werknemer wegens medische redenen niet meer passend kunnen worden aangemerkt kan op advies van de bedrijfsarts een re-integratie in het 2e spoor bij een andere werkgever worden ingezet.
-
Weet dat het overeenkomen van een vaststellingsovereenkomst, het voeren van een onderhandeling betekent. Zie je aankomen dat je arbeidsverhouding middels een vaststellingsovereenkomst wordt beëindigd, schakel dan tijdig een arbeidsjurist in om je hierin te laten adviseren en begeleiden.
Juridisch advies
Heb je zelf te maken met een soortgelijke situatie, of een andere juridische vraag? Ik sta je graag bij met juridisch advies.
Neem contact op
Meer over
Terugbelverzoek
Uitgelicht
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!